Nieuws

Einde pensioen in eigen beheer

Bouwt u bij uw eigen bv pensioen op? Dan staan u per 1 januari 2017 waarschijnlijk grote veranderingen te wachten. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangekondigd dat hij het pensioen in eigen beheer wil afschaffen.


Als de plannen doorgaan, kunt u vanaf 1 januari 2017 in eigen beheer geen pensioen meer opbouwen.
Voor de al opgebouwde pensioenrechten, krijgt u tot 1 januari 2020 de tijd om te kiezen uit de volgende drie opties.

 1. U mag de opgebouwde pensioenrechten ongewijzigd in eigen beheer laten staan.
  De pensioenovereenkomst wordt gewoon voortgezet, maar dan zonder verdere opbouw.
 2. U mag de opgebouwde pensioenrechten verlagen tot de fiscale waarde van het pensioen en vervolgens zet u het pensioen om in een spaarvariant.
  De verlaging van de opgebouwde pensioenrechten is belastingvrij. De spaarvariant houdt in dat de fiscale waarde van het pensioen vanaf 2017 jaarlijks wordt verhoogd met rente.
  Op de ingangsdatum van het pensioen moet u deze waarde plus de rente omzetten in een pensioenuitkering.
 3. U mag de opgebouwde pensioenrechten verlagen tot de fiscale waarde van het pensioen en vervolgens keert u de fiscale waarde in één bedrag uit.
  De verlaging van de opgebouwde pensioenrechten is belastingvrij. De uitkering van de fiscale waarde in één bedrag is belast.
  Keert u de fiscale waarde uit in 2017 dan is 34,5% van dat bedrag belastingvrij. In 2018 is nog 25% belastingvrij en in 2019 nog slechts 19,5%.
Heeft u in eigen beheer ook een partnerpensioen opgebouwd, dan heeft u toestemming van uw partner nodig voor optie 2 en 3.
Krijgt u die toestemming niet, dan is alleen optie 1 mogelijk.