Nieuws

Leaserijders betalen teveel aan de fiscus

Honderdduizenden automobilisten betalen jaarlijks te veel belasting over hun auto van de zaak. Dit bericht verscheen onlangs in de landelijke pers. Dat komt omdat de fiscus voor de bijtelling ‘een verkeerde autowaarde’ gebruikt. Uit rekenvoorbeelden blijkt dat veel automobilisten jaarlijks enige tientjes tot zo’n vijfentwintighonderd euro te veel belasting betalen.

De benadeling ontstaat omdat de fiscus rekent met de adviesverkoopprijs van merkenimporteurs ofwel de brutoprijs van de auto. In de praktijk geven autodealers echter forse kortingen op nieuwe auto’s. Deze kortingen kunnen oplopen tot 10% van de adviesprijs en soms zelfs meer bij speciale acties!

Het gevolg is dat een werknemer met een auto van de zaak te veel loonbelasting betaalt als hij of zij privé met de auto rijdt. Daarbij houdt de fiscus zich niet aan de wet, want die spreekt van een prijs ‘die door de wederverkopers valt te berekenen aan de uiteindelijke afnemer’. Deze prijs is dus echt anders dan de adviesverkoopprijs uit de catalogus van de importeur.

De fiscus zou zich moeten baseren verkoopprijs van de leaseauto’s. Technisch zou dit geen probleem moeten opleveren, omdat de in rekening gebrachte omzetbelasting over de verkochte auto’s bekend is. De fiscus zelf heeft vooralsnog niet gereageerd omdat meer tijd nodig is om de kwestie uit te zoeken. Indien meer bekend is, heeft het wellicht zin om bezwaar te maken. Wij houden u op de hoogte.